Kimppakämpät kunniaan

 

Kirjoittaja Kristiina Hanhirova on LKI-Asiantuntijapalveluiden vieraileva blogikirjoittaja, helsinkiläinen toimittaja-kirjailija, joka seuraa velkaisessa hitasasunnossaan pakkomielteisesti koko maan asuntoilmoituksia ja haaveilee ostavansa jonain päivänä ”remonttitaitoisen unelman”.

 

 

 

Veljentytär muutti pois kotoa. Yksiön vuokra vie valtaosan hänen palkastaan, mutta siitä tulee kuitenkin ensimmäinen oma koti. Aloin muistella aikoja, kun itse muutin kirjoitusten jälkeen kotoa pieneen kaupunkiin, josta olin saanut harjoittelupaikan unelma-ammattiini. Pari kassia, patja ja mankka mukanani tein pesän autokaupan kellariin. Paikka järjestyi tutuntutun kautta eikä mitään pantu paperille.

Muutaman viikon kuluttua siirsin tavarani työkaverin naapurin autotalliin rakennettuun pikkuruiseen yksiöön. Sopimuksia ei taaskaan tarvittu, kädenpuristus riitti. Vuokraan sisältyi sauna kerran viikossa, lasillinen kotiviiniä ja tarinatuokio mukavan vuokraisännän kanssa.

Vasta pari vuotta myöhemmin yhden kimppakämppäkesän jälkeen muutin ”virallisesti” kotikaupunkiini vakuutusyhtiön vuokra-asuntoon. Se oli luksusta, mutta missään vaiheessa, en silloin enkä jälkeenpäin, ole ajatellut, että ensimmäiset asuntoni olisivat olleet kurjia tai että olisin ollut jotenkin syrjäytynyt tai ahdingossa. Päinvastoin, minulla oli hauskaa, itsenäistyin ja tutustuin uusiin, erilaisiin ihmisiin.

Yritän tässä todistella, että nuorelle ei ole tärkeintä se, millaiseen asuntoon muuttaa, vaan se, että pääsee pois kotoa, kokeilemaan aikuisen elämää. Halvalla ja helposti. Vaatimukset toki kasvavat vuosien (ja varallisuuden) myötä ja niin pitääkin olla. Tänä päivänä sen ensimmäisen kämpän saaminen tuntuu kuitenkin olevan aivan liian vaikeaa. Pienistä ja edullisista vuokra-asunnoista on pulaa, takuuvuokrien maksaminen on vaikeaa työssäkäyvällekin, saati sitten opiskelijalle. Ilman työtä ja opiskelupaikkaa olevat nuoret ovatkin sitten jo liukkaalla luiskalla kohti syrjäytymistä.

Edellisen asuntoministeri Pia Viitasen asettama työryhmä esitti keväällä asunnottomuuden ehkäisemistä osaksi nuorisotakuuta. Yhdeksi keinoksi ehdotettiin useissa maissa käytössä olevaa välivuokrausmallia, jossa yleishyödyllinen toimija vuokraisi yksityisten omistamia vapaarahoitteisia vuokra-asuntoja ja välittäisi niitä edelleen tarvitseville. Kunta tulisi mukaan turvaamalla vuokranmaksun ja asunnon kunnon.

Kukaan ei tiedä, mitä turvapaikanhakijoiden tuoma paine edullisten vuokra-asuntojen tarjontaan oikeasti tarkoittaa. Asuntomarkkinoita tulevat värittämään myös ikääntyvät kaupunkilaiset, jotka muodostavat hyvin kirjavan joukon. Sinkkuja, eronneita, leskiä, seksuaalivähemmistöjä, vegaaneja, kierrättäjiä jne. Ihmisiä, jotka haluavat elää ja asua ideologioidensa ja aatteidensa mukaisesti.

Olisiko aika rehabilitoida vanhat kunnon kimppakämpät ja kommuunit? Nopea gallup tuttavapiirissä osoitti, että eniten valmiuksia yhteisölliseen asumiseen oli kotoa muuttamisesta haaveilevilla nuorilla ja eläkeikää lähestyvillä. Hauskinta oli se, että haaveiltiin ihan samoista asioista: Hyvästä sijainnista, palvelujen ja kustannusten jakamisesta, vapaudesta elää omannäköistä elämää, yhteisistä tiloista ja jakamisesta, suvaitsevaisuudesta ja loppupeleissä turvallisuudesta. Neliöistä oltiin valmiita tinkimään ja moni oli innostunut viime aikoina esitellyistä minitaloista.

Käytännön kokemuksia odotellaan esimerkiksi Vantaan Martinlaaksoon Saton rakennuttamasta 15 neliön miniyksiöiden kerrostalosta. Viidensadan euron kuukausivuokraan sisältyy vähän neliöitä, mutta poikkeuksellisen paljon yhteisiä tiloja ja palveluja.

Pari tuhatta vuotta sitten vähävarainen nuoripari joutui yöpymään tallissa, jonne syntyi myös poikalapsi. Puitteet olivat karut ja perhesuhteetkin monimutkaiset, mutta tuon aikaisen sosiaalisen median ansiosta sana levisi nopeasti ja pojan elämän ensimmäisiä päiviä leimasi ennen kokematon yhteisöllisyys ja hyvä tahto. Näitä elementtejä ja lisää rohkeita kokeiluja toivon lähivuosina meidänkin asuntomarkkinoillemme, jotta selviämme edes välttävästi uusista suurista haasteista.

Esimerkkejä yhteistyökumppaneistamme:

oikotie etuovi xerox onnistuu kk skvl rakennusteollisuus